Sevgili Ebeveynler, Eylül ayı sonunda 66-71 ay aralığında olacak bir çocuğunuz varsa, ve ilkokul mı gitmeli, yoksa anasınıfına devam mı etmeli? Gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa çocuğunuzun okula hazır oluşuyla ilgili kurumumuzda profesyonel bir değerlendirme uygulamaktayız.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
“Metropolitan Okul Olgunluğu Testi” (Metropolitan Readiness Tests), okul öncesi çocukların okula hazır olup olmadığını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bu test, zihinsel yetenekler, dil, matematik, motor beceriler ve sosyal duyarlılık gibi alanları kapsar. Çocukların bu alanlardaki performansları, okul öncesi eğitim programlarına ve ilkokula başlamaya hazır olup olmadıklarına karar vermekte yardımcı olur.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, uzmanlar tarafından kullanılan standart bir araçtır. Test, çocukların belirli becerilerini değerlendirirken aynı zamanda çocuğun güçlü ve zayıf yönlerini belirleme amacı taşır. Bu bilgi, çocuğa uygun eğitim ve destek sağlama konusunda rehberlik eder.
Test toplam 6 alt bölümden oluşmaktadır:
1. Kelime Anlama: Dilin anlaşılmasıyla ilgilidir. Alıcı dil, İşitsel dikkat, yönerge alma becerirlerini ve çocuğun sözcük dağarcığı hakkında bilgi verir.
2. Cümleler: Cümleleri bütün olarak anlamayı ölçen bölümdür. Yönergeyi takip etme, işitsel dikkat, işitsel belleğe alma gibi becerileri hakkında bilgi verir.
3. Genel Bilgi: Yönerge takibi, alıcı dil Kelimelerin taşıdıkları işlev ve anlamlarını kavranması becerileri hakkında bilgi verir.
4. Eşleştirme: Görsel dikkat ve algılama, benzerlik ve farkları ayırt etme, sınıflama, zamanı kullanma gibi beceriler hakkında bilgi verir.
5. Sayılar: Sayı kavramı, sıralama bilgisi, sayıları tanıma ve çizme, basit ekleme- çıkarma gibi temel sayısal beceriler hakkında bilgi verir.
6. Kopya Etme: Görsel algı, psiko-motor hız, el-göz koordinasyonu ve gördüğünü çizebilme (kopya edebilme) gibi beceriler ve ince motor gelişimi hakkında da bilgi verir.
Sadece test sonucuna dayanarak çocuğun okula başlaması veya beklemesi kararı verilmemelidir. Duygusal hazırlık, aile dinamikleri, çevresel faktörler gibi diğer unsurları da değerlendirme kapsamına aldığımız ilkokula hazır oluş değerlendirme hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Çocuğum İlkokula Hazır mı? Değerlendirmemiz genellikle aşağıdaki aşamaları kapsayan 3 görüşmeden oluşmaktadır
- Ebeveyn Görüşmesi: Ebeveynlerle yapılan yüz yüze veya online yapılabilen görüşmedir. Çocuğun gelişimsel öyküsü, güncel becerileri, ailenin genel yaşam pratikleri ile ilgili bilgiler alınır. Aileye değerlendirme ile ilgili bilgiler verilir. Çocuğa nasıl bir bilgilendirme yapılması gerektiği açıklanır. Bu görüşme 50 dakika sürmektedir.
- Çocukla tanışma ve değerlendirme görüşmesi: Yüz yüze yapılan bir görüşmedir. Ebeveyn eşliğindeki kısa tanışmanın ardından test uygulaması yapılır. Test aile eşliğinde değil, bireysel olarak uygulanır. Bu görüşmede çocuğun alt testlerdeki becerisinin yanı sıra ilişki kurma şekli, uygulama sırasındaki duygu, davranış ve yorumları da gözlemlenir. Ortalama 45 dakika sürmektedir.
- Okul öncesi öğretmeni ve/veya okul pdr uzmanı ile telefon görüşmesi: Testin uygulanması sonrasında, çocuğun okuldaki genel performansı, oyun ve iletişim kurma becerisi ile ilgili (varsa) devam ettiği okulun uzmanlarının görüşünü almak ve ortak bir değerlendirme almak üzere telefon görüşmesi yapılır. Gerekli olması durumunda ek değerlendirme formları iletilir.
- Geri bildirim görüşmesi: Bu görüşmede çocuğun tüm değerlendirme alanlarındaki seviyesi, test sırasındaki gözlemler, okuldan elde edilen bilgiler ve önerilerin yer aldığı bir yazılı rapor sunulur. Bu rapor aileye sözlü olarak da açıklanır ve varsa soruları yanıtlanır. 45 dakika sürmektedir.