0-6 Yaş Çocuk ve Aile Değerlendirmesi

0-6 Yaş Çocuk-Aile Değerlendirmesi

0-6 Yaş Çocuk-Aile Değerlendirmesi, kapsamlı bir koruyucu ve önleyici aile danışmanlığı hizmetidir. Ben gelişimsel ve etkileşimsel bir değerlendirme uyguluyorum. Değerlendirme sürecinde hem çocuğunuzun gelişimini, duygusal ihtiyaçlarını berlirlemeye hem de çift ve aile dinamiklerinizi saptamaya yönelik bir süreci takip ediyorum. Bunun için; sizinle ebeveyn görüşmesi, çocuğunuzla bireysel gözlem seansları, çocuğunuz ve sizlerle ortak aile oyun gözlemi yapıyorum ve standardize testler uyguluyorum. Değerlendirme sonuçlarını, rapor halinde sizlere sunuyorum. Gerekli olması halinde ihtiyaç duyduğunuz psikolojik veya gelişimsel desteği almanız için önerilerde bulunuyorum. 

Gelişimsel Değerlendirme

Gelişimsel değerlendirme, çocukların bebeklik ve erken çocukluk dönemlerindeki (0-6 yaş aralığında) gelişimlerinin farklı yönlerini değerlendirmeyi amaçlar. Bu değerlendirme, dil-bilişsel, ince-kaba motor, sosyal beceri ve özbakım gibi alanlarda gerçekleştirilir. Dil-bilişsel gelişim, çocuğun anlama, işitme ve dil kullanma becerilerini içerirken, ince motor gelişimi el ve parmak kaslarının gelişimini ifade eder. Kaba motor gelişimi çocuğun kol ve bacak kaslarının gelişimine odaklanır ve oturma, yürüme gibi becerileri içerir. Sosyal beceri-özbakım değerlendirmesi ise çocuğun kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme ve diğer insanlarla iletişim kurabilme becerilerini kapsar. Bu değerlendirmeler, çocuğun gelişimine uygun destekleyici önlemler almak ve katkı sağlamak için önemlidir.

Gelişimsel değerlendirme için Ankara Gelişim Envanteri (AGTE) Testini kullanıyorum. Bu test standardize bir testtir. Testin amacı; çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel dönemden beklenen beceri ve gelişimi takip etmek, ebeveynlere ilgili döneme ilişkin rehberlik etmek ve eğer varsa hiç deneyimlenmemiş veya daha yavaş gelişen alanları belirleyip desteklemektir. 

Aile Değerlendirmesi 

Aile değerlendirmesi, aile bireylerinin ilişkilerini, etkileşimlerini ve içinde bulundukları yaşam dönemindeki duygusal, davranışsal ihtiyaçlarını belirlemeyi amaçlar. Bu değerlendirme, ailenin işlevsel ve dengeli bir yaşamı elde etmesine yardımcı olacak ihtiyaçların belirlenmesini hedefler. Bunun için anne babaların bireysel ve ilişkisel ihtiyaçlarının karşılanması da en temel unsurlardandır. Bu nedenle çocuk-aile değerlendirmemizin birinci basamağını ebeveynlerin ilişkisel değerlendirmesi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi oluşturur.

0-6 Yaş çocuk-aile değerlendirme programı genellikle aşağıdaki aşamaları kapsayan ortalama 5 görüşmeden oluşmaktadır. 

*Çocuğun ve ailenin ihtiyaçları doğrultusunda seans sayısı değişebilir. 

  1. Ebeveyn Görüşmesi: Değerlendirmenin ilk adımıdır. Bu görüşmenin amacı ebeveynlerle tanışmak, aralarındaki çift ilişkisini tanımak ve çift ilişkisinden, çocuklu/(2-3 çocuklu) bir aileye geçiş serüvenlerini anlamaktır. Ebeveynliğin öncesi ve sonrasını konuşmak, anne-babalığın ilk yıllarında hem bebeklerinin gelişimini, hem de çift ilişkisinin dönüşümünü dinlemeyi amaçladığım bir görüşmedir. Güncel ihtiyaçların belirlenmesi için çocuğun gelişimsel öyküsü ebeveynlerinin ilişkisel tarihçesiyle birlikte ele alınır.
  2. Çocuk Değerlendirme Süreci: Çocuğun gelişimini değerlendirmek üzere testlerin ve gözlemlerin uygulandığı ikinci adımdır. 
  1. Çocuk Oyun Gözlemi (2 Oturum): Çocukla anne babasının eşliğinde başlayan tanışmamızın ardından, çocuğunuzu çoğunlukla bireysel olarak (bazen de ebeveyn eşliğine) oyun odasına davet ederim.  Terapötik oyunlar, oyuncaklar ve resimlerle çocuğunuzun duygusal ve sosyal gelişimini anlamaya ve dış dünyayla nasıl etkileşim kurduğunu keşfetmeye başlıyorum. Bu seanslarda ilk amacım, çocuğunuzun oyun davranışlarını incelemek ve gelişimini değerlendirmeye devam etmektir. Genellikle toplam 2 görüşmeden oluşur. 
  1. Oyun Grubu ve/veya Okul Görüşmesi ve Değerlendirme Formları: Çocuğunuzun aileniz dışındaki ilk sosyal ortamı olan oyun grubu/kreş ve/veya anaokuludur. Bu sosyal çevrede onu gözlemleyen öğretmeni ve psikoloğundan davranışları ve  akran ilişkisiyle ilgili bilgileri  toplamak amacıyla değerlendirme formlarını okul yetkilileri ile paylaşıp, gerekli durumlarda kendileriyle telefon görüşmeleri de yapıyorum.  
  1. Aile Oyun Gözlemi (1 Oturum): Aile oyun gözlemi seanslarında, ebeveynleri ve bazen de kardeşleri-abi/ablaları oyun odamıza davet ediyoruz. Çocuğunuzun daha önce benim eşliğimde tanıştığı oyun odası ve oyuncakları sizinle tanıştırdığı ve paylaştığı seansımızdır. Bu seansımızda amacım; çocuğunuzu oyun odasında bir de sizin eşliğinizde gözlemlemektir. Bu seansta siz ebeveynlerden beklentim; mümkün olduğunca her zamanki gibi çocuğunuzla oyun oynamanızdır. Ben de bu süreçte odadaki etkileşimlerinizi gözlemleyerek daha fazla veri toplamaya çalışacağım.  
  1. Ebeveyn Geri Bildirim Görüşmesi: Değerlendirmenin son adımıdır. Tüm gözlemleri tamamladıktan ve verileri topladıktan sonra siz anne-babalarla yeniden bir araya geliyoruz.  Bu görüşmede sizlere çocuğunuzun genel gelişimiyle ilgili test ve değerlendirme sonuçlarının yer aldığı bir rapor sunacağım. Ayrıca çift-aile etkileşiminiz, çocuğunuzun gelişimsel seviyesi, ebeveynlik pratiklerinizle ilgili önerilerde bulunacağım. Bu görüşmenin sonunda İhtiyacınız ve talebiniz doğrultusunda farklı uzmanlıklardan ilişkisel, gelişimsel veya psikolojik destek almanız için destek sağlıyorum. 

Başvuru Formu

Yaşamca Blog