Dil ve konuşma danışmanlığı dil, konuşma ve iletişim sorunları olan ya da ses, yutma, yeme ve içme zorluğu bulunan bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemindeki bireylerin dil ve konuşmalarının değerlendirilme ve sağaltımı sürecidir.
Dil ve konuşma bozukluğu, bireyler arası iletişimi oldukça kısıtlamaktadır, sosyal, psikolojik ve gelişimsel olarak olumsuz etkileri olmaktadır. Ancak erken ve doğru müdahalelerle olumsuz etkileri azaltmak mümkündür. Bu müdahaleler bireyin yaşı ve konuşmadaki ihtiyacına göre değişmektedir.
Yaşamca Psikoloji Merkezi’nde dil ve konuşma danışmanı konuşma güçlüğü yaşayan bireyin konuşmasını değerlendirir, uygulanacak yöntemleri belirler. Konuşurken kekeleme, takılma, hızlı konuşma, bazı sesleri söyleyememe, sesleri karıştırma, sesleri veya heceleri yer değiştirme veya atma, pelteklik, konuşma anlaşılırlığı sorunları, konuşma gecikmesi, konuşmayı anlamakta zorlanma, ifade edici dil becerilerinde gecikme, yaşıtlarından daha az kelime haznesine sahip olma, gelişimsel veya sonradan edinilen dil bozukluğu, ses kısıklığı, ses teli nodülü gibi problemler için tüm yaş gruplarına yardımcı olmayı hedefler.
Uygulanan Testler:
* Sesletim-Sesbilgisi Testi (SST)
* Afazi Dil Değerlendirme Testi (ADD)
* Türkçe Erken Dil Gelişimi Testi (TEDİL)
* Türkçe Okul Çağı Dil Gelişim Testi (TODİL)
* Türkçe İletişim Gelişim Envanteri (TİGE)
* Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
* Peabody Resim Kelime Tanıma Testi